Ga naar de website
Nieuwsbrief NVP-UNIMA
nummer: 8 september 2016
Een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel UNIMA Centrum Nederland
www.nvp-unima.nl
Redactie: Ron Holst
Vereniging

Nieuws

Activiteiten

Internationaal

Media

° In Memoriam
° Bestuur
° Bijeenkomsten
° WP
° Nieuwsbrief
° Webmaster
° Bibliotheek
° Verslagen
° Actueel
° Bijeenkomsten
° Prijzen
° Oproepen
° Theaters
° Subsidies
° Leden
° Puppet International
° Premières
° Festivals
° Voorstellingen
° Cursussen
° Tentoonstellingen
° Leden
° Berichten
° UNIMA
° Councillors
° Uitgaven
° Festivals
° Video
° Games
° Social Media
° TV
° Radio
° Pers
° websites
Zonder toestemming van de schrijver mogen de artikelen niet openbaar gemaakt worden op wat voor wijze dan ook.
De artikelen geven niet noodzakelijk het standpunt van de NVP-UNIMA weer.
De verantwoordelijkheid voor de inhoud van die artikelen berust bij de schrijvers.
Kopij voor het volgende nummer moet uiterlijk op 1 oktober 2016 binnen zijn. Hoe eerder hoe beter, want soms verschijnt er een extra nummer.

Berichten uit de Vereniging
Wordt nu lid in 2017!  | Van het bestuur
Als u nu lid wordt in 2017 geven wij u gratis de verschenen en de nog te verschijnen nummers van ons vakblad 'De wereld van het poppenspel' cadeau.
Geef u zelf een cadeautje en geef u hier op als lid!

Bestuur NVP-UNIMA
naar boven    

Oproep ondersteuning
redactieteam 'Wereld van het poppenspel'
 | Over de WP
Het blad 'Wereld van het poppenspel' wordt gemaakt dankzij de inzet en het enthousiasme van een team van redacteuren, correspondenten, eindredacteur, beeldredacteur, vormgever en hoofdredacteur die onbetaald veel tijd besteden aan het tot stand komen van elke editie. De laatste jaren werkt de redactie aan de transformatie van verenigingsblad naar vakblad. Het vakblad verschijnt 4 keer per jaar.
Om ons team te ondersteunen zoeken we iemand die organisatorische taken op zich wil nemen. Het gaat, in nauwe samenwerking met de hoofdredacteur, om het in de gaten houden van de jaarplanning, het notuleren bij vergaderingen (twee keer per jaar), correspondentie met het redactieteam en met (internationale) partners. Wij bieden samenwerking met inspirerende redacteurs en een werkgebied in ontwikkeling waar meedenken zowel op inhoudelijk als organisatorisch vlak welkom is en waar samen veel te leren valt. Het gaat wel om een onbetaalde functie.
Wil je ons redactieteam versterken, of meer informatie, neem dan contact op met: martinevanditzhuyzen@outlook.com

martine van Ditzhuyzen
naar boven     martinevanditzhuyzen@outlook.com

Nieuwsberichten
Trichter voor Ruben Komkommer  | Actueel Nieuws
Wethouder Mieke Damsma heeft vandaag de Stedelijke Onderscheiding De Trichter uitgereikt aan Ruben Komkommer.

Verdiensten
Dit jaar viert Ruben Komkommer zijn 40-jarig jubileum als poppenspeler/theatermaker. Begonnen als Rubens Poppentheater was hij jarenlang een graag geziene gast op het St. Amorsplein en het O.L. Vrouweplein waar hij grote groepen kinderen heeft vermaakt, vaak met voorstellingen die de kinderen direct en intuïtief aanspraken. Bekende bewoners in de poppenkast zijn natuurlijk Snuf en oom Agent. Ook zijn voorstellingen tegen kindergeweld, de voorstelling over het gebruik van auto's rond scholen of de aanvulling op de campagne Sjiek en Sjoen zijn noemenswaardig.
Ruben Komkommer is de oprichter van de “Onze Lieve Kinderen Dagen” en de “Clowntjes Dagen”, waarbij collega-artiesten de kans kregen om samen op te treden.

Achtergrond De Trichter
De Trichter is een penning die wordt toegekend aan personen of groepen die zich op uitnemende wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Maastricht. De naam van deze onderscheiding is afgeleid van ‘Tricht’, doorwaadbare plaats in de rivier. Op de penning wordt dit symbolisch tot uitdrukking gebracht. De kunstenaar, Désirée Tonnaer, heeft bovendien de stadsengel op de penning afgebeeld.
Door: Hans van Eijsden Foto: Hans van Eijsden

Maastricht lokaal (Facebook)
naar boven    

Amstelveens Poppentheater 50 jaar!  | Actueel Nieuws
Jubileummaand gaat van start met Plastic!
Het APT, Amstelveens Poppentheater, is het enige, unieke, professionele theater in Nederland met een programmering van diverse poppen-, object- en beeldende theatervoorstellingen voor de jeugd.

In 1966 richtte de bekende poppenspeler Jan Nelissen het Amstelveens Poppentheater op. Sinds 2003 runt Myrthe Schuuring het theater. Dat doet zij met een aantal, voornamelijk vrijwillige, medewerkers.

Het 50-jarig bestaan van het Amstelveens Poppentheater wordt de hele maand oktober gevierd aan de hand van jeugdvoorstellingen uit o.a. Canada, Spanje, Slovenië, Frankrijk en Duitsland. Daarnaast worden kleine voorstellingen in het ziekenhuis en enkele zorgcentra gespeeld, en op 29 oktober het festival 'Reistebrij op het Stadsplein. In juni 2017 wordt het jubileumseizoen afgesloten met een grote theatrale verrassing op het Stadsplein in Amstelveen.

De Canadese theatergroep ‘Puzzle Theatre’ bijt het spits af met ‘Plastic’. Voor deze voorstelling hebben zij in 2013 de Canadese Rideau/Roseq award gewonnen. ‘Plastic’ is een bijzondere voorstelling met ongewone poppen, humor en onverwachte situaties voor iedereen vanaf 5 jaar. ‘Puzzle Theatre’ creëert een wereld vol plastic tassen, die zichzelf legen, zichzelf vullen, vliegen, elkaar op eten, zich vervelen … kortom ze bestaan. Beetje bij beetje onthullen zij hun ware aard. Ze zijn primitief, naïef en grappig. Misschien lijken ze wel een beetje op …..ons!

Plastic is te zien in het Amstelveens Poppentheater op zondag 2 oktober, aanvang 14.30 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Reserveren kan via 020-6450439; info@amstelveenspoppentheater.nl of via www.amstelveenspoppentheater.nl

Myrthe Schuring (Amstelveens Poppentheater)
naar boven     www.amstelveenspoppentheater.nl | info@amstelveenspoppentheater.nl

 | Actueel Nieuwsnaar boven    


Het huis van Barm is niet meer.  | Nieuws van leden
De laatste voorstellingen heb ik gespeeld op het festival 'Poppen in het park'. Door persoonlijke omstandigheden is het niet meer mogelijk om door te gaan. Ik bedank iedereen voor alle mooie momenten. Ik heb ontzettend genoten en zo veel geleerd. Per 1 september ben ik begonnen aan mijn nieuwe avontuur bij de Cliniclowns. "Ik heb er zin an" zeggen ze hier in Drenthe. Ik ga eerst 10 weken stage lopen, en zal volgende week starten met een boostweek, waarin de basis wordt gelegd voor mijn werkzaamheden bij de Cliniclowns. Na de stageperiode mag ik hopelijk blijven.
Tot horens en tot ziens allemaal.

Redactie Nieuwsbrief (van Facebook)
naar boven    

Te koop aangeboden  | Nieuws van leden

Trudy Kuyper ( Poppentheater Dibbes ) 06 -12327000 of 0251-313447 trudykuyper@planet.nl
naar boven     trudykuyper@planet.nl

Activiteiten
Peutervoorstelling “Olifantenpret” in
Zaaltje Merlijn.
 | Over voorstellingen
Poppentheater Hans Schoen is te gast in Zaaltje Merlijn aan het Hasselaersplein in Haarlem (achter het Patronaat). Het poppentheater speelt deze Herfstvakantie, van maandag 17 oktober t/m vrijdag 21 oktober, de voorstelling “Olifantenpret” voor kinderen van 2,5 t/m 5 jaar en hun begeleiders.

‘Olifantenpret’, is een vrolijke, warme poppentheatervoorstelling met kleine grapjes, herhalingen en eenvoudige bewoordingen. Speciaal gemaakt voor kinderen van 2,5 t/m 5 jaar en gespeeld door Stephan Stoetzer en Hans Schoen. De spelers gaan bij elke voorstelling opnieuw de uitdaging aan om te zoeken naar de altijd weer verrassende mogelijkheden van het spelen met verhalen, materialen en mensen. Het visuele en dynamische aspect is de kern van hun werk.
Niet alleen de kinderen, de hele familie beleeft er pret aan. Voor gezinnen met jonge kinderen is het bijwonen van een voorstelling van deze poppenspelers dan ook een heerlijk ontspannen uitstapje in de Herfstvakantie. Ook oma’s en opa’s met hun kleinkinderen beleven er veel plezier aan.


Poppentheater Hans Schoen
naar boven     www.hansschoenpoppentheater.nl | scho4235@planet.nl

Hinderik verzamelt zich zelf  | Tentoonstellingen
Hinderik de Groot heeft weer een expositie, nu in de Boterhal in Hoorn.
Hinderik de Groot (1942), ooit beeldend theatermaker, ontwikkelaar van Scan Art en gemanipuleerde fotografie, is vooral verzamelaar. Tot zijn eigen verbazing bleek hij bezig om zichzelf te verzamelen; in geschrift, in foto’s en in objecten. Zo ontstond er onder andere een muur van transparante vleeswarenbakjes met zijn, deels in plakjes gesneden afval.

Te zien Vanaf
Zaterdag 10 sept. 2016 t/m zondag 16 okt. 2016
Waar
Boterhal, Kerkplein 39, 1621 CZ Hoorn NH


Redactie Nieuwsbrief
naar boven     http://www.boterhal.com/

Tentoonstelling Damiët van Dalsum  | Tentoonstellingen
Op 2 oktober word de expositie IN DE HAND GEHOUDEN! geopend. In deze tentoonstelling kunt u kennis maken met de authentieke Poppen van de bekende Dordtse kunstenaar, Damiët van Dalsum.
De figuren zijn gemaakt van bijna niets. Van stukjes karton, draadjes en veertjes. Van voorwerpen die toevallig voorhanden zijn, zoals een bel, een waaier of een vrucht. Maar…..toeval bestaat niet. Het verzamelen van die materialen is een belangrijk iets.
De figuren, objecten en decors van Damiët van Dalsum zijn gemaakt om verhalen te vertellen, beelden en illusies op te wekken en een fantasiewereld te creëren. Voor kinderen en volwassenen. Ook als ze niet bewegen zijn het kleine kunstwerkjes. De moeite waard om van dichtbij te bekijken.
Het werk van Damiët past binnen de stroming van de surrealisten. Met hen deelt zij een voorliefde voor de wereld van droom en fantasie. Bij het maken van de poppen volgt ze een associatieve en intuïtieve manier van werken. Op gevoel keurt ze de ene vorm af en ervaart ze een andere als de enige juiste. In een gedroogde vrucht vindt zij het hoofd van een soldaat. Een omgekeerde waaier wordt het lijf van het poppenvrouwtje.
De poppen van Damiët van Dalsum zijn onlosmakelijk verbonden met haar persoon. De materiaalkeuze en vormgeving van haar poppen zijn volkomen eigen. Op 2 oktober verlaten haar poppen het theater en betreden zij het domein van KunZt.

Opening
De tentoonstelling wordt geopend door Alexander Bauwens, voorzitter van de Nederlandse
Vereniging voor Poppenspel en wethouder Jolanda de Witte. Op zondag 2 oktober 15.00 uur bij KunZt in het Oude Raadhuis van Zwijndrecht, Burgemeester de Bruïnelaan 45, ingang Raadhuisplein
KunZt.

Te zien:
De tentoonstelling is te zien van 5 oktober t/m 18 december op woensdag t/m vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en opzondag 13.30 uur tot 16.30 uur
Locatie: Oude Raadhuis Zwijndrecht,

Voor meer informatie: www.kunztzwijndrecht.nl.


Redactie Nieuwsbrief
naar boven     www.kunztzwijndrecht.nl.

Internationale berichten
Poppentheater Hans Schoen naar
Wereld Poppen Festival in Thailand
 | Internationale berichten
De Hoornse poppenspelers Stephan Stoetzer en Hans Schoen zijn uitgenodigd om hun voorstelling “Hansje, Pansje,…!” in november a.s. te spelen op het “ Harmony World Puppet Festival 2016 ” in Kachanaburi in Thailand.
Poppentheaters uit 30 verschillende landen, aangevuld met Poppenspelers uit heel Thailand, zijn uitgenodigd om hun voorstellingen te laten zien op het festival in Kachanaburi.
Poppentheater Hans Schoen vertegenwoordigt Nederland op dit festival. Het heeft dit jaar als thema “Poppen voor vrede”.
De stad Kachanaburi is vooral bekend om ‘de spoorlijn over de rivier de Kwai’ en zijn oorlogsmusea, en organiseert sinds enkele jaren ook internationale poppentheaterfestivals.
De poppenspelers uit Hoorn speelden deze voorstelling al eerder in verschillende andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea, China en Taiwan. Maar het is elke keer weer een nieuwe uitdaging voor ze om in een ander land, met een andere cultuur, te spelen. De voorstelling is voor jonge kinderen en hun begeleiders en wordt in het Engels gespeeld. De tekst is in het Thaïs vertaald en wordt simultaan gesproken door een tolk.
Behalve door gewoon publiek, zijn de voorstellingen tijdens het festival ook te bezoeken door de andere deelnemende collega poppenspelers. Uitwisseling en samenwerken is een van de doelstellingen van het festival.

Poppentheater Hans Schoen
naar boven     www.hansschoenpoppentheater.nl | scho4235@planet.nl

Media
Trailer Nyx  | Video van de maand
Bekijk de trailer van NYX van Ananda Puyk die tijdens het arrangement van de NVP-UNIMA op 9 oktober in première gaat.(Klik op het plaatje)
Ananda Puyk

naar boven    
http://anandapuijk.nl/