Laden Evenementen

Het Summer Seminar zal dit jaar verzorgd worden door niemand minder dan Gérard Schiphorst en Marije van der Sande van TAMTAM objektentheater! Daar zijn wij heeeeel trots op.

Het thema is: de taal van het beeld; de talenten van materiaal gebruiken in een krachtig visueel verhaal.

Wie zijn TAMTAM objektentheater?

Gérard Schiphorst en Marije van der Sande reizen al meer dan 40 jaar de hele wereld over en speelden in 34 landen. Ze moesten dus wel een vorm van theater ontwikkelen die universeel is en die overal werkt. Voor het maken van hun producties vonden ze al doende een systeem uit, een productiemethode speciaal voor visueel theater die gerelateerd is aan hoe filmers werken. Daarover gaven ze in 18 landen workshops en masterclasses.

Hun veelzijdige ervaring in het poppen- en figurentheater staat garant voor een inspirerende en leerzame ervaring voor poppenspelers en makers van beeldende voorstellingen.

Voor wie is het Summer Seminar bedoeld?

Poppenspelers en (beeldend) theatermakers, docenten theater, studenten theater, animatiefilmers.

Wanneer en wat?

Het Summer Seminar zal uit vier dagen bestaan: een kennismakingsdag op zaterdag 11 juni en een werkweekend van 17 tot en met 19 juni.

Tijdens de kennismakingsdag speelt TAMTAM de objectentheater klassieker To Have Or Not To Have. Aan de hand daarvan en van een aantal oefeningen wordt inzicht gegeven in de werking van het scenario en de keuzes die je tegenkomt in het productieproces om je voorstelling zo visueel mogelijk te maken. Aan het eind van de dag is er een borrel waarbij iedereen de gelegenheid heeft vragen te stellen en de deelnemers elkaar kunnen spreken.

Tijdens het werkweekend wordt, uitgaande van objecten die de deelnemers hebben meegenomen, door iedere deelnemer een eigen korte voorstelling gemaakt. In de drie dagen wordt zo het hele proces van een voorstelling maken doorlopen en in elk stadium wordt bekeken wat de keuzemomenten en mogelijkheden zijn.
De dagen bestaan vooral uit praktijkoefeningen doorspekt met theoretische informatie. Er wordt veel aandacht besteed aan de specifieke talenten van zowel de deelnemers als hun materialen. Bovenstaande doelstelling komen ruim aan bod.
Zondagmiddag is er een presentatie van de korte voorstellinkjes die de deelnemers gemaakt hebben.

Doelstellingen

Beter overzicht krijgen over het traject tussen het oorspronkelijke idee voor een voorstelling en de stappen naar de realisatie ervan.
Een onderzoek naar de taal van het beeld en beweging: wat kun je vertellen door je spel en door het gebruik van materialen, decor, beeld, en eventueel licht en geluid. Welke lagen kun je in je voorstelling aanbrengen.
Samen zoeken naar de talenten van het basismateriaal, de persoonlijke talenten, de talenten van de situatie, de doelgroep, de speelstijl, de vondsten uit repetities, kortom van alle facetten die in de productie van een nieuw stuk langskomen.
Deze ingrediënten zodanig overzichtelijk leren rangschikken, ermee schuiven en spelen totdat er een goed script voor een voorstelling ontstaat, waarover de maker/speler controle heeft. Zodat je weet waarop je je keuzes moet baseren om tot een goed eindproduct te komen.
De waarde van de visuele elementen onderzoeken. Het seminar is toegespitst op alles wat tekst overbodig maakt en toch (een deel van) het verhaal vertelt.
Als er dan wel tekst gebruikt worden, dan hoeft die niet het hele verhaal te dragen.

De kennismakingsdag kan separaat bezocht worden, maar voor deelname aan het werkweekend moet je de kennismakingsdag wel gevolgd hebben.

Nou, wat vind je? Spannend toch? Dat wil je wel meemaken lijkt ons!

Maximum aantal deelnemers kennismakingsdag: 25
Maximum aantal deelnemers werkweekend: 12

Locatie

Atelier van TAMTAM in Deventer

Prijzen

Kennismakingsdag (11 juni) : € 99,00 voor leden en € 125,00 voor niet-leden (incl. koffie/thee en lunch)
Kennismakingsdag en werkweekend (11 juni en 17 tot en met 19 juni) : € 399,00 voor leden en € 445,00 voor niet-leden (niet inbegrepen zijn avondeten en overnachtingen).

Aanmelden

Stuur een email aan penningmeester@nvp-unima.nl

Hieronder een clip van de Masterclass die TAMTAM in 2017 gaf op het Skipton Puppet Festival (om je alvast te laten watertanden).