Inspiratiedag over toegepast poppenspel op 9 november 2019 in Weesp

Op zaterdag 9 november 2019 van 09.00-16.30 uur zal in basisschool De Terp in Weesp de Inspiratiedag plaatsvinden.

Dit jaar is het thema: toegepast poppenspel. Vorig jaar trof deze themadag op Puppet International in Meppel een groot publiek. De dag in Weesp bevat praktische workshops, lezingen, een inspiratiemarkt èn een tiental puppet-pitches.

Zoals je hebt kunnen lezen in het zomernummer van De wereld van het poppenspel, wordt poppenspel op veel verschillende plekken toegepast, van de zorg (o.a. ziekenhuizen, opvangcentra, verpleeghuizen) tot het onderwijs. Het kan dienen als stimulerende groepsactiviteit ter bevordering van individuele ontplooiing en kwaliteit van leven. Ook vergroot poppenspel de betrokkenheid van kinderen op school en uitbreiding van expressie mogelijkheden. We willen op 9 november kennis verspreiden, ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren.

Het Wolkentheater geeft een lezing over hun bijzondere werk met vluchtelingenkinderen in asielzoekerscentra.

Daarna kun je 3 verschillende workshops volgen:

  1. Het maken van een eenvoudige Chinese schaduw-theaterpop door Droomtheater
  2. De Kracht van poppenspel (manipulatie van poppen) door Popcontact
  3. Belevingstheater voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking (met raakvlakken met jonge kinderen) door Feest op Wielen.

Scroll naar beneden voor meer informatie over de lezing en de workshops.

Nieuw op de Inspiratiedag zijn de programmaonderdelen puppet-pitch en de inspiratiemarkt over toegepast poppenspel in de praktijk.

Tijdens de puppet-pitches is er ruimte voor een tiental poppenspelers om een korte presentatie van maximaal 4 minuten te houden over eigen werkervaringen met toegepast poppenspel binnen onderwijs en/of zorg. Op de inspiratie-markt kan een ieder eigen werk over dit onderwerp presenteren. Dus: reserveer een tafeltje en neem poppen, folders, foto’s een evt. filmpresentatie op laptop mee!

Voor de puppet-pitches zijn 10 plekken vrij en wie het eerst komt…

Meld je snel aan bij secretaris Anke van Vliet via secretaris@nvp-unima.nl

Geef bij aanmelding aan of je iets wilt tonen op de markt en/of een pitch wilt verzorgen, waarover èn of je vegetariër bent of een dieet volgt.

Kosten: € 15,00 voor leden NVP-UNIMA en € 20,00 voor niet-leden.

De locatie is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Het adres is Schoolpad 1, 1383 EA Weesp

Programma

09.15 – 09.30 Ontvangst met koffie en thee, met gelegenheid tot bekijken van de Inspiratiemarkt.
09.30 – 09.35 Welkom door dagvoorzitter: Anke van Vliet
09.35 – 09.50 Toegepast poppenspel: Inleiding door Joanne Oussoren
09.50 -10.30 Lezing  door Adrijan Adrijan Siniša Rakić,  directeur en oprichter van stichting WOLKENTHEATER
10.30 – 10.45 Pauze
10.45 – 11.45 Workshop ronde 1
11.45 – 12.00 Inventarisatie van ideeën voor World Puppet Day 21 maart 2020, door Frans Hakkemars
12.00 – 13.00 Lunch met gelegenheid om de markt te bezoeken.
13.00 – 13.45 10 Puppet-Pitches van 4 minuten van 10 poppenspelers.
13.45 -14.45 Workshop ronde 2
14.45 -15.00 Pauze
15.00 – 16.00 Workshop ronde 3
16.00 -16.15 Hoe verder met toegepast poppenspel: Joanne Oussoren

Informatie over de lezing en de workshops

Informatie over de lezing door Adrijan Siniša Rakić

De stichting WOLKENTHEATER werd op Valentijnsdag 1993 opgericht door een aantal naar Nederland gevluchte kunstenaars uit voormalig Joegoslavië onder leiding van theaterregisseur Adrijan Siniša Rakić. Het gezelschap speelt sindsdien met passie, betrokkenheid en overtuiging theatervoorstellingen en organiseert kunstzinnige evenementen voor vluchtelingenkinderen in AZC’s.

Het is hartverscheurend als kinderen die veel hebben meegemaakt niet meer kunnen lachen. Het WOLKENTHEATER gelooft in de helende kracht van het spel, kunst en theater. Met vrolijke optredens laten wij kinderen in AZC’s plezier maken en zorgeloos genieten.

De clowns, poppenspelers en theaterdocenten van het WOLKENTHEATER gebruiken bijna geen woorden. Daardoor zijn de voorstellingen en theaterworkshops toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden en uit alle windstreken.

Het maken van een eenvoudige Chinese schaduwtheaterpop

Door Joanne van Oussoren en Frans Hakkemars van het Droomtheater

Binnen het uur maak je naar eigen ontwerp of gekopieerd van een afbeelding een schim op basis van de Chinese schaduwtheatertechniek. Aan bod komen o.a. hoe beweeg je verschillende onderdelen? Waar maak je de speelstokjes vast? Welk materiaal gebruik je om de schim te maken? Wat zijn de effecten van de verschillende lichtbronnen?

Makkelijk toepasbaar voor projecten met, door en voor ouderen, ook intergenerationeel.

Kracht van Poppenspel  door Anke van Vliet van Popcontact

Als professional in onderwijs, kinderopvang of zorg,  heb je met een pop een krachtig pedagogisch en didactisch middel in handen. Bij kinderen is het een krachtig middel om de algehele ontwikkeling te stimuleren of bepaalde onderwerpen op een veilige manier bespreekbaar te maken. In contact met kwetsbare ouderen of mensen met een verstandelijke beperking is het een prachtig instrument tot ontmoeting, verhalen en plezier.

In deze workshop krijg je de basiskennis en -vaardigheden om je eigen pop nog gemakkelijker te kunnen manipuleren en in te kunnen zetten in je werk.

Neem een eigen pop mee en een soepele lap stof mee.

Belevingstheater voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) door Klaaske Kamp van Stichting Feest op Wielen

In de workshop “belevingstheater voor kinderen met EMB” geeft Klaaske uitleg over hoe je met kinderen met EMB (ernstig meervoudig beperkt) aan het werk kan. De belevingswereld van deze kinderen komt overeen met het jonge kind. De workshop is daarom interessant voor een ieder die met zintuiglijke beleving werkt of wil gaan werken.

Leidend voor de workshop is “de wereld van Koos”. In de wereld van Koos wordt alledaags materiaal gebruikt om de zintuiglijke beleving te stimuleren. De handpoppen zijn daarbij het uitgangspunt, eigenwijs en met karakter geven ze opening voor de kinderen om mee te gaan op avontuur.